Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

Bibliotheek Destelbergen tien jaar lang voorzien van circulaire verlichting

Gemeentelijke bibliotheek koopt licht in plaats van armaturen

De bibliotheek in Destelbergen is onderdeel van het ambitieuze klimaatactieplan binnen haar gemeente. Binnen dit plan streeft de gemeente in 2030 naar een flinke energiebesparing en 40% CO2-reductie. Om dat te bereiken kiest de gemeente voor het ‘verledden’ van publieke gebouwen middels de plaatsing van circulaire verlichting.

Licht als een dienst

Het gemeentebestuur had één duidelijk verzoek: 500 lux in het hele gebouw dat voorheen was uitgerust met traditionele lampen. Om dit te realiseren zochten zij naar de meest duurzame oplossing. "We wilden een verlichtingssysteem dat past in onze visie op duurzaamheid en tegelijkertijd tegemoet komt aan onze budgettaire beperkingen", verklaart de opgetogen burgemeester Elsie Sierens.

“Nu kopen wij licht, geen armaturen”, vervolgt Sierens. “Dankzij de circulaire verlichting worden wij ontzorgt gedurende de tien jaar van het contract. Hierdoor hebben wij geen enkele euro hoeven investeren”.

Optimaal licht

Elk jaar betaalt de gemeente een forfaitair bedrag dat iets hoger ligt dan de vorige exploitatiekosten. De energiebesparing, als gevolg van het algemene gebruik van LED, kan echter oplopen tot 70%. Daardoor ‘wint’ uiteindelijk de gemeente, terwijl de betrokken LED leverancier alles tot in de puntjes verzorgt.

“Gedurende tien jaar wordt de bibliotheek in Destelbergen ontzorgt en kan alle aandacht gaan naar het ontvangen van de bezoekers. Met onze circulaire verlichting willen we de levenskwaliteit verbeteren en bijdragen aan een duurzamere wereld", verklaart Gerlinde Haberl namens de betrokken LED leverancier. “Een plezier voor het personeel, een plezier voor de bezoekers en zonder investering ook een plezier voor onze gemeente”, aldus de burgemeester.

Dit project is uitgevoerd door
(Openbare) gebouwen verlichten zonder hoge kosten?
Met LED kan het.
Ik wil ook over op LED!