Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

Gemeente Waalwijk realiseert met LED straatverlichting minimaal 60% energiebesparing

400 lichtmasten in Zanddonk voorzien van LED

Een positieve impact op het milieu én onze samenleving, daar streeft Waalwijk naar in de verledding van haar gemeente. Vanuit een onderhoudsvervangingstraject in de woonwijk Zanddonk werden om deze reden 400 lichtmasten één op één vervangen naar LED. Ieder onderdeel van de geplaatste armaturen is recyclebaar, tot en met het kunststof aan toe. Ook veiligheid en lichtefficiëntie speelden een grote rol.

Duurzaamheid ten top

Vanuit innovatie en een bestaande relatie kwam Rob van Arnhem, accountmanager openbare verlichting bij Prolumia in gesprek met de Gemeente Waalwijk. Hij vertelt: “De in Zanddonk toegepaste circulaire LED kegelarmaturen zijn los van de lichtmasten geleverd en volledig recyclebaar. Daardoor kunnen we - bij wijze van spreken - vandaag, maar ook in de toekomst (onder)delen van het armatuur blijven hergebruiken en is er geen sprake van grote hoeveelheden materiaal die na een storing of defect nooit meer gebruikt worden. Bovendien zijn de armaturen met behulp van een sociale werkplaats geassembleerd en geprogrammeerd, waardoor de vervanging perfect past binnen de SROI-voorschriften (Social Return on Investment) van menig gemeente”.

Veiligheid als basis

Naast een hoge focus op duurzaamheid kent de lichtoplossing voor gemeente Waalwijk een aantal slimmigheden, zoals een valbeveiliging van de lichtkap. Van Arnhem legt uit: “Wanneer de bovenkap van een buitenarmatuur losraakt en de wind eronder komt, wordt het al gauw een frisbee. In het kader van veiligheid is het extra belangrijk om dit te voorkomen. Wij hebben een stalensnoer aan de bovenkap bevestigd, waardoor dit nooit kan gebeuren. Het zijn slechts details, maar ze maken een groot verschil. Zeker voor onze overheidsklanten”.

Lage energieconsumptie, hoog lichtrendement

Voor de veiligheid in een woonwijk is het bovendien belangrijk een fietser, automobilist of wandelaar niet te verblinden. Het toegepaste kegelarmatuur kent om deze reden een kleine lichtbundel met een hele hoge lichtcapaciteit. Door de keuze uit vijf verschillende lenstypen, kan het armatuur uitgevoerd worden met een lichtverdeling die perfect afgestemd is op het gebruiksdoel en de situatie ter plaatse. Zo ontstaat de ideale lichtoplossing voor woonerven, parken, parkeerterreinen, woonstraten en pleinen, fiets- of voetgangerspaden. Tegelijkertijd zorgt de stralingshoek van de gekozen lens ervoor dat er geen licht naar achteren toe wegstraalt. Zo voorkomen we licht op gevels of lichthinder in de woonkamers van inwoners”, aldus Van Arnhem. Tevens zijn er speciale afschermlenzen mogelijk die de achterzijde van het armatuur kunnen afschermen. Ook is er bewust voor een gesatineerde lichtkap gekozen, zodat men niet rechtstreeks in de LED kijkt.

Ondanks eenheid toch variatie

Voordat de armaturen in Waalwijk geplaatst werden, is een lichtberekening uitgevoerd om er zeker van te zijn dat het beoogde lichtniveau overeenkomt met de door de gemeente vastgestelde parameters. Van Arnhem: “We hebben gekozen voor 3.000 Kelvin in de sfeervolle gebieden, zoals woonstraten, rondom de kerk en/of een winkelstraat. In drukkere gebieden en rondom doorgaande wegen is gekozen voor de lichtkleur 4.000 Kelvin, waardoor we de (sociale) veiligheid verhogen. Daarnaast hebben we een faunavriendelijke variant beschikbaar die meer rood licht uitstraalt. In dat geval is een onderhuidse wijziging in de LEDs noodzakelijk, waardoor de gemeente Waalwijk - en andere geïnteresseerde gemeentes - eenheid in het gebruikte armatuur behouden. Dat is voor veel gemeenten een wenselijk voordeel”.

Milieubewuste aansturing

Alle geleverde armaturen zijn voorzien van een vooraf geprogrammeerde driver. Daardoor hoefde de installateur ter plekke enkel het oude armatuur van de mast af te halen en deze één op één te vervangen door de LED variant. “Zo konden we het aantal handelingen bij de lichtmast reduceren. Bovendien zijn de armaturen af fabriek al voorzien van aangemonteerde snoeren. Alle armaturen zijn bovendien instelbaar op verschillende lichtpercentages. De verlichting in Zanddonk schakelt bijvoorbeeld om 18.00 uur in op 20% en neemt in lichtintensiteit toe naar mate het donkerder wordt. Deze instellingen zijn vooraf met de klant besproken en af fabriek geprogrammeerd”, sluit Van Arnhem af.

De ontwikkeling van het LED kegelarmatuur is tot stand gekomen met een ruime bijdrage en in nauw overleg met de gemeente Waalwijk. Elke stap in het proces is overlegd, zodat de gemeente exact op de hoogte was van wat zij kon verwachten.

Dit project is uitgevoerd door
Een woonerf, straat of park duurzaam verlichten?
Met LED kan het.
Ik wil ook over op LED!